Amsterdam, 19-3-2020,

 

We hebben er ruim drie dagen op zitten.
Drie dagen handen wassen, drie dagen afstand houden, drie dagen met lege kantoren en een uitgestorven kantine.

Maandag waren we nog een beetje aan het twijfelen of al deze maatregelen nodig zijn en of we niet op de zaken vooruit liepen. In de dagen erna bleek dat we goed hebben gekozen.
“Social distancing” heet het: minder contact met anderen zorgt voor een minder snelle verspreiding van het virus. En dat is goed omdat we de situatie dan onder controle kunnen houden. Dit filmpje legt dat haarfijn uit: https://www.youtube.com/watch?v=7FXEOyticDQ

Er zijn veel vragen. Hoe zit het nu met werk, wordt er veel afgezegd? Hoe zit het met de gezondheid van iedereen? Moeten we niet eigenlijk allemaal thuisblijven? En hoe lang gaat dit nog duren?

Dat laatste kunnen we nog niet zeggen, op de rest zal ik proberen antwoord te geven.
Er wordt werk afgezegd, dat begon een maand geleden al toen we niet naar Barcelona gingen om de stand van Messagebird op te bouwen. Ook de opbouw van het Heineken-paviljoen voor de Formula-E in Rome en Parijs is afgelast. De winkels van Nike zijn allemaal gesloten, de opbouw van het Growing Pavilion staat onder druk en zo zullen er zeker nog een aantal volgen.
Gelukkig zijn we niet van één sector afhankelijk dus komen we niet zoals de horeca acuut tot stilstand: VanMoof Amsterdam gaat bijna op locatie, er werkt op dit moment een team in het Zaansmuseum en we zijn druk aan het tekenen voor The Student Hotel Delft.
Ook de nieuwe etalages voor Hermès zullen we gewoon gaan bouwen, en Bonnie is al bijna klaar, hoewel het misschien nog een paar weken niet open mag.

Dan de thuiswerkers. Het advies is om alleen naar buiten te gaan voor werk, boodschappen en “noodzakelijke dingen”. We hebben besloten werk dat niet op de Fiction plaats hoeft te vinden op dit moment vanuit huis te doen. Als de huisgenoot van Svenja ziek wordt komt dat dus niet zomaar in de staalwerkplaats terecht, en vice versa. Dat is ongezellig en soms ook wel onhandig, maar het laat ook zien hoe veerkrachtig en creatief we zijn.
De eerste Skype-lunch tussen de tekenaars heeft plaatsgevonden, er hangt een prikbord vol pop-up bureau’s in de kantine en de werkplaats draait nog!
 
FF pop-up bureaus

 

Voor ZZP’ers worden vanuit de overheid steunmaatregelen getroffen. De belangrijkste maatregel is een aanvulling op de kosten voor het levensonderhoud. Dit wordt aangevuld tot het ‘sociaal minimum’. Dit Volkskrant artikel heeft het op een rijtje gezet: https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/wat-moet-ik-als-zzp-er-nu-doen~b842716c/

Het aanvragen van steun gebeurt bij de gemeente, maar de loketten daarvoor zijn nog niet opgericht. De steun geldt wel vanaf 1 maart, dus houd voor jezelf alvast een overzicht bij van het werk dat je hebt misgelopen sinds die tijd, dan kan deze “aanvulling” met terugwerkende kracht aan je worden uitgekeerd door de gemeente. Als duidelijk is hoe het bij de gemeente Amsterdam wordt geregeld, zullen wij er ook even induiken. Als je er niet uitkomt kunnen we met je meekijken en waar mogelijk helpen, maar de aanvraag moet je wel zelf doen.

En hoe zit het nu als je thuis moet zijn voor de opvang van je kinderen?
Door sluiting van de scholen en KDV’s zul je de opvang van je kinderen anders moeten regelen. Kijk eerst of je het op kan lossen door thuis te werken of een oppas in je omgeving te vinden.
Misschien kan je het zo regelen met je partner dat jullie je werktijden afwisselen en er zo voor zorgen dat er altijd iemand thuis is. Lukt je dit niet, overleg dan met Hade of Mark. Als je in overleg dagen opneemt om voor je kinderen te zorgen dan gaan deze van je vakantiedagen af, als je overuren hebt kan je die inruilen. Je kunt ook kiezen om onbetaald verlof op te nemen.
In zeer uitzonderlijke gevallen kan je voor de duur van 2 weken zorgverlof aanvragen, je hebt dan recht op een vergoeding van 70% van je loon.

Loop je rond met vragen of zorgen? Neem alsjeblieft contact op met Mark of Hade.
 


 

Amsterdam, 15-3-2020,

Beste allemaal,

Het is zondagmiddag en we zijn net als de premier druk bezig met het Coronavirus. Hieronder kan je lezen hoe we ons als Fiction gaan opstellen in deze tijden van Corona. We hebben twee doelen:
1. Verspreiding binnen Fiction voor zijn zodat we kunnen blijven draaien;
2. Beperken van besmettingen in het algemeen, zodat er sneller einde komt aan deze corona-golf.

Hoe gaan we dat aanpakken?

We gaan afstand houden

Door afstand te houden (elkaar niet aanraken, minimaal 1,5 meter afstand bewaren tussen jou en anderen) verklein je de kans om elkaar met een virus te besmetten.

Daarom sluiten we de kantine. In de kantine kan je alleen nog terecht om koffie te halen. Dat betekent helaas dat jullie je eigen lunch zullen moeten meenemen, en die apart van elkaar zullen opeten op je werkplek.

We gaan de hygiëne verbeteren

Behalve door de lucht (zoals bij niezen, hoesten) verspreidt het virus zich ook via oppervlakken. Iemand die besmet is kan via een kraan, deurklink, accuboor of pak hagelslag het virus verspreiden.

Daarom is het heel belangrijk om vaak je handen te wassen en gaan we zulke oppervlakken actief schoonhouden.
Werk zoveel mogelijk met eigen gereedschap: verdeel tools in plaats van alles terug te hangen op het bord. Als je toch iets moet gebruiken van het bord, maak het dan na gebruik schoon voordat je het terughangt.

We gaan het aantal aanwezigen terugbrengen

Hoe minder mensen aanwezig zijn hoe kleiner de kans dat je besmet kan raken/iemand kan besmetten. Omdat de symptomen zo algemeen zijn en er ook mensen besmet zijn die nergens last van hebben willen we met deze maatregel onze verantwoordelijkheid nemen om onnodige besmettingsgevallen tegen te gaan. Dat is de enige manier om een overbelasting van de zorg tegen te gaan.

Daarom hebben we besloten dat iedereen die thuis kan werken dat per direct gaat doen.
In de praktijk zal dat erop neerkomen dat de lassers niet naar hun woonkamer verkassen, maar de tekenaars wel. Geplande vergaderingen zullen worden uitgesteld of via videobellen worden gehouden.

Verder:

– Probeer ook in je privéleven het aantal mensen waar je contact mee hebt te beperken.
– Als je je ziek voelt (koorts of verkoudheidsklachten) blijf je hoe dan ook thuis.
– Als de school van je kinderen gesloten is en je geen oppas kan vinden, neem dan telefonisch contact op met Mark om te overleggen.
– Als je vragen hebt kan je bij Mark of Hade terecht:
mark@fictionfactory.nl  06-51014569
hade@fictionfactory.nl  06-15664121

Hieronder kun je zien wie er thuis gaan werken.
Voor hen geldt: Je kan maandag je Fiction computer en schermen komen halen. We zorgen voor een thuis-standaard voor je beeldschermen.
Joost is druk bezig om te regelen dat jullie allemaal op afstand kunnen werken op de server.
Contact met de Fiction heb je, indien mogelijk, via videobellen en anders kom je langs.