Amsterdam, 9 april 2020,


Vakantiegeld

De kogel is door de kerk. We hebben besloten het vakantiegeld voorlopig niet uit te keren. Met deze beslissing hopen we voorlopig geen andere maatregelen te hoeven nemen. We blijven voorlopig dus wel de volledige salarissen uitkeren en we gaan zodra we zeker weten dat het kan het vakantiegeld alsnog overmaken. Het is een heftige maatregel, maar we doen er alles aan om zo lang mogelijk een gezond bedrijf te houden. We lenen bij om de misgelopen omzet aan te vullen en we proberen zo min mogelijk kosten te maken (geen freelancers, kritisch inkopen, uitstel aanvragen bij de bank op aflossingen).
Kom je zonder je vakantiegeld op korte termijn in de problemen, meld je dan bij Hade.

Vakantieplannen
We proberen ondertussen ook vooruit te kijken naar de periode ná Corona. We verwachten dat de grootste terugloop in werk voor ons nog moet komen. We zijn aan het kijken welke 3 maanden we gaan opvoeren voor de overheidssteun (waarschijnlijk worden de maanden mei/juni/juli nog slechter dan maart&april) en hoe lang we het kunnen uitzingen als het werk zo ver terugloopt als we nu denken.

Wat kunnen jullie doen om een steentje bij te dragen?
We zijn allereerst al heel blij hoe er wordt doorgewerkt. Hoe iedereen zowel vanuit huis als hier in deze gekke tijd de schouders eronder zet. Maar we kunnen straks misschien niet iedereen volledig bezighouden. De komende weken is het in de werkplaats nog gevuld qua werk, maar vallen er bij de projectleiders al wat gaten. Het kan dan zo zijn dat Mark contact met je opneemt om te kijken of je misschien wat overuren/vrije dagen wil opnemen.
Wil je thuis zijn voor de kinderen? Daarin willen we graag meedenken, we snappen dat het niet altijd lukt een oppas te vinden. Je neemt daar in principe je vrije dagen/overuren voor op maar in overleg kan onbetaald zorgverlof ook, dan behoud je je vakantiedagen.

We begrijpen dat niemand op dit moment op vakantie gaat. Maar als het straks aantrekt en we willen allemaal tegelijk op reis dan is dat een probleem. We moeten zodra er weer werk is zoveel mogelijk met eigen mensen uren maken. Daarom de vraag om nu alvast na te denken over je vakantieplannen en deze met Mark te overleggen zodat we straks kunnen spreiden.

Back-Up Camping
Omdat het op driehoog achter zonder balkon een beetje benauwd is. Omdat thuiswerken in een huis vol huisgenoten je tot waanzin drijft. Omdat de kinderen al de hele week aan dezelfde tafel schoolwerk zitten te maken. Omdat je gewoon even ergens anders wil zijn dan thuis, thuis, thuis…
Daarom hebben we de camping bedacht. Even een avond bij een vuurtje zitten, even een ander uitzicht. Schrijf je in op de lijst op de kantinedeur (of laat Svenja dat voor je doen). Hier kun je de accommodaties en de data zien.

 


 

Amsterdam, 2 april 2020,

Omzet
We zijn het jaar goed begonnen en het leek een prachtig eerste kwartaal te worden.
Tot de coronamaatregelen en -stress opkwamen. Onze klanten hebben de een na de andere klus afgezegd of uitgesteld. Zo liepen we in maart opeens drie ton omzet mis, en lijkt april hetzelfde lot beschoren.
We werken heel hard aan acquisitie maar we zien aan het aantal aanvragen dat er op dit moment weinig werk wordt opgestart.
TSH, Haarlemmermeer museum, Hermes, JBL, VanMoof en het Spoorwegmuseum lopen nog.
Maar onder andere van het Rijks, Van Gogh, Nike, Bijenkorf en Heineken verwachten we voorlopig geen werk. Tentoonstellingen worden uitgesteld, evenementen afgelast en investeringen stopgezet. Het wordt een hele spannende tijd de komende maanden.

Freelancers
Zoals jullie waarschijnlijk hebben gemerkt lopen er de laatste twee weken al fors minder freelancers rond. Reece en Bas Albers zaten nog thuis te tekenen maar begin deze week hebben we dat werk overgeheveld naar Jelmer en Steven. We proberen zo strak mogelijk te plannen om de lasten te drukken en zo het bedrijf zo goed mogelijk door de coronaperiode te loodsen.

Tijdelijke contracten
Vanwege de grote terugloop in werk hebben we helaas de contracten van Sarah en Joey niet verlengd. Met de overige medewerkers met tijdelijke contracten zijn we in gesprek, voorlopig blijft het hierbij, over een maand kijken we weer verder.

Regelingen van de overheid
Om de bedrijven die door het coronavirus in de problemen komen te helpen wordt er vanuit de overheid geld vrijgemaakt om bijvoorbeeld in de personeelskosten te ondersteunen. We zijn bezig om deze steun aan te vragen en aan het kijken of we uitstel van betaling op een aantal belastingen kunnen krijgen. Ook zijn we met de bank in gesprek om te kijken wat zij voor ons kunnen betekenen.

Thuiswerken
Het is een ongezellige realiteit: lege kantoren, een stille administratie.
Geen Cabiner, geen warme lunch, geen vergaderingen, geen klanten, geen sollicitanten, geen stagiaires. Maar wél een skypelunch met de thuiswerkers, een bingo-op-afstand, een hoop telefoontjes tussen werkplaats en woonkamer en een wand vol pop-up bureaus in de kantine.

We realiseren ons dat het zwaar is om alle dagen vanuit huis te werken, daarom geldt voor de thuiswerkers: als je een dagje op de Fiction wil werken dan kan dat. Langskomen voor een praatje? Zeker doen!

A cake a day…
..keeps the doctor away!
Gijs is een corona-cake-marathon gestart. We eten nu elke ochtend een home-made baksel. Gijs, Serai en Thijs hebben hun oven al ingezet, schrijf je in op de lijst bij de kantine als je volgende week je bakkunsten mee wil nemen!

Vakantiegeld
Om zo lang mogelijk alle salarissen te kunnen betalen kan het zijn dat we besluiten het vakantiegeld verlaat uit te betalen. Dat horen jullie volgende week.

Overuren opnemen
Er is op dit moment niet voor iedereen werk. De tekenaars zijn nog druk, en het staal ook. In het hout en bij de projectleiders beginnen de eerste gaten te vallen. We willen vragen deze zoveel mogelijk op te vangen met jullie overuren. Ook gaan we aan het pand en materiaal onderhoud uitvoeren.

Vragen
Maak je je zorgen over je contract, je gezondheid, de Fiction, hoe het thuis gaat?
Of vraag je je iets anders af? Schroom niet om op Mark of Hade af te stappen/te bellen!

 


Amsterdam, 19 maart 2020,

 

We hebben er ruim drie dagen op zitten.
Drie dagen handen wassen, drie dagen afstand houden, drie dagen met lege kantoren en een uitgestorven kantine.

Maandag waren we nog een beetje aan het twijfelen of al deze maatregelen nodig zijn en of we niet op de zaken vooruit liepen. In de dagen erna bleek dat we goed hebben gekozen.
“Social distancing” heet het: minder contact met anderen zorgt voor een minder snelle verspreiding van het virus. En dat is goed omdat we de situatie dan onder controle kunnen houden. Dit filmpje legt dat haarfijn uit: https://www.youtube.com/watch?v=7FXEOyticDQ

Er zijn veel vragen. Hoe zit het nu met werk, wordt er veel afgezegd? Hoe zit het met de gezondheid van iedereen? Moeten we niet eigenlijk allemaal thuisblijven? En hoe lang gaat dit nog duren?

Dat laatste kunnen we nog niet zeggen, op de rest zal ik proberen antwoord te geven.
Er wordt werk afgezegd, dat begon een maand geleden al toen we niet naar Barcelona gingen om de stand van Messagebird op te bouwen. Ook de opbouw van het Heineken-paviljoen voor de Formula-E in Rome en Parijs is afgelast. De winkels van Nike zijn allemaal gesloten, de opbouw van het Growing Pavilion staat onder druk en zo zullen er zeker nog een aantal volgen.
Gelukkig zijn we niet van één sector afhankelijk dus komen we niet zoals de horeca acuut tot stilstand: VanMoof Amsterdam gaat bijna op locatie, er werkt op dit moment een team in het Zaansmuseum en we zijn druk aan het tekenen voor The Student Hotel Delft.
Ook de nieuwe etalages voor Hermès zullen we gewoon gaan bouwen, en Bonnie is al bijna klaar, hoewel het misschien nog een paar weken niet open mag.

Dan de thuiswerkers. Het advies is om alleen naar buiten te gaan voor werk, boodschappen en “noodzakelijke dingen”. We hebben besloten werk dat niet op de Fiction plaats hoeft te vinden op dit moment vanuit huis te doen. Als de huisgenoot van Svenja ziek wordt komt dat dus niet zomaar in de staalwerkplaats terecht, en vice versa. Dat is ongezellig en soms ook wel onhandig, maar het laat ook zien hoe veerkrachtig en creatief we zijn.
De eerste Skype-lunch tussen de tekenaars heeft plaatsgevonden, er hangt een prikbord vol pop-up bureau’s in de kantine en de werkplaats draait nog!

FF pop-up bureaus

 

Voor ZZP’ers worden vanuit de overheid steunmaatregelen getroffen. De belangrijkste maatregel is een aanvulling op de kosten voor het levensonderhoud. Dit wordt aangevuld tot het ‘sociaal minimum’. Dit Volkskrant artikel heeft het op een rijtje gezet: https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/wat-moet-ik-als-zzp-er-nu-doen~b842716c/

Het aanvragen van steun gebeurt bij de gemeente, maar de loketten daarvoor zijn nog niet opgericht. De steun geldt wel vanaf 1 maart, dus houd voor jezelf alvast een overzicht bij van het werk dat je hebt misgelopen sinds die tijd, dan kan deze “aanvulling” met terugwerkende kracht aan je worden uitgekeerd door de gemeente. Als duidelijk is hoe het bij de gemeente Amsterdam wordt geregeld, zullen wij er ook even induiken. Als je er niet uitkomt kunnen we met je meekijken en waar mogelijk helpen, maar de aanvraag moet je wel zelf doen.

En hoe zit het nu als je thuis moet zijn voor de opvang van je kinderen?
Door sluiting van de scholen en KDV’s zul je de opvang van je kinderen anders moeten regelen. Kijk eerst of je het op kan lossen door thuis te werken of een oppas in je omgeving te vinden.
Misschien kan je het zo regelen met je partner dat jullie je werktijden afwisselen en er zo voor zorgen dat er altijd iemand thuis is. Lukt je dit niet, overleg dan met Hade of Mark. Als je in overleg dagen opneemt om voor je kinderen te zorgen dan gaan deze van je vakantiedagen af, als je overuren hebt kan je die inruilen. Je kunt ook kiezen om onbetaald verlof op te nemen.
In zeer uitzonderlijke gevallen kan je voor de duur van 2 weken zorgverlof aanvragen, je hebt dan recht op een vergoeding van 70% van je loon.

Loop je rond met vragen of zorgen? Neem alsjeblieft contact op met Mark of Hade.


 

Amsterdam, 15 maart 2020,

Beste allemaal,

Het is zondagmiddag en we zijn net als de premier druk bezig met het Coronavirus. Hieronder kan je lezen hoe we ons als Fiction gaan opstellen in deze tijden van Corona. We hebben twee doelen:
1. Verspreiding binnen Fiction voor zijn zodat we kunnen blijven draaien;
2. Beperken van besmettingen in het algemeen, zodat er sneller einde komt aan deze corona-golf.

Hoe gaan we dat aanpakken?

We gaan afstand houden

Door afstand te houden (elkaar niet aanraken, minimaal 1,5 meter afstand bewaren tussen jou en anderen) verklein je de kans om elkaar met een virus te besmetten.

Daarom sluiten we de kantine. In de kantine kan je alleen nog terecht om koffie te halen. Dat betekent helaas dat jullie je eigen lunch zullen moeten meenemen, en die apart van elkaar zullen opeten op je werkplek.

We gaan de hygiëne verbeteren

Behalve door de lucht (zoals bij niezen, hoesten) verspreidt het virus zich ook via oppervlakken. Iemand die besmet is kan via een kraan, deurklink, accuboor of pak hagelslag het virus verspreiden.

Daarom is het heel belangrijk om vaak je handen te wassen en gaan we zulke oppervlakken actief schoonhouden.
Werk zoveel mogelijk met eigen gereedschap: verdeel tools in plaats van alles terug te hangen op het bord. Als je toch iets moet gebruiken van het bord, maak het dan na gebruik schoon voordat je het terughangt.

We gaan het aantal aanwezigen terugbrengen

Hoe minder mensen aanwezig zijn hoe kleiner de kans dat je besmet kan raken/iemand kan besmetten. Omdat de symptomen zo algemeen zijn en er ook mensen besmet zijn die nergens last van hebben willen we met deze maatregel onze verantwoordelijkheid nemen om onnodige besmettingsgevallen tegen te gaan. Dat is de enige manier om een overbelasting van de zorg tegen te gaan.

Daarom hebben we besloten dat iedereen die thuis kan werken dat per direct gaat doen.
In de praktijk zal dat erop neerkomen dat de lassers niet naar hun woonkamer verkassen, maar de tekenaars wel. Geplande vergaderingen zullen worden uitgesteld of via videobellen worden gehouden.

Verder:

– Probeer ook in je privéleven het aantal mensen waar je contact mee hebt te beperken.
– Als je je ziek voelt (koorts of verkoudheidsklachten) blijf je hoe dan ook thuis.
– Als de school van je kinderen gesloten is en je geen oppas kan vinden, neem dan telefonisch contact op met Mark om te overleggen.
– Als je vragen hebt kan je bij Mark of Hade terecht:
mark@fictionfactory.nl  06-51014569
hade@fictionfactory.nl  06-15664121

Hieronder kun je zien wie er thuis gaan werken.
Voor hen geldt: Je kan maandag je Fiction computer en schermen komen halen. We zorgen voor een thuis-standaard voor je beeldschermen.
Joost is druk bezig om te regelen dat jullie allemaal op afstand kunnen werken op de server.
Contact met de Fiction heb je, indien mogelijk, via videobellen en anders kom je langs.