Specialisten in hout, staal en meer…

Hout en staal bewerken kunnen we goed. Onze werkplaats beschikt over de nieuwste apparatuur, waar geschoolde en creatieve vaklui mee werken. Maar we kunnen bijvoorbeeld ook stofferen en hebben verstand van polyester en beton. Ook kunnen we méér dan decors, interieurs, stands en tentoonstellingen bouwen. Van een kamergrote printer tot een metershoge kangoeroe, wij maken het. Bovendien zorgen we ervoor dat alles snel en veilig op de plaats van bestemming komt.

Houtbewerking

In de houtwerkplaats maken onze meubelmakers van verschillende soorten hout en plaatmateriaal meubelen en decors. De CNC-freesmachine is daarbij onmisbaar. Met deze machine kunnen ze vrijwel iedere lijn die met de computer is getekend uit divers plaatmateriaal frezen. Van hout tot plexiglas. Van vaste tot vrije vormen, van letters tot bomen.

Staalbewerking

Onze staalspecialisten kunnen frezen, walsen, draaien, slijpen en lassen. Bij Fiction Factory zijn alle denkbare lastechnieken in huis: MIG/MAG-lassen, TIG-lassen, Pulse MIG-lassen, elektrisch lassen en er is zelfs een RVS-lasspecialist.

Stofferen

De stoffeerafdeling heeft jarenlange ervaring met het stofferen van meubels. Met de verschillende naaimachines in het aparte naaiatelier kunnen de stoffeerders (bijna) alles stofferen. Van kussens tot een Landrover.

Decoratie

Fiction Factory is van oorsprong een decorbedrijf. Decoreren doen we nog steeds. Er is een aparte werkruimte voor de verwerking van toxische materialen zoals polyester en epoxyhars. Voor de musical Turks Fruit is daar een klaproos vervaardigd van 5 bij 5 meter en een beeldvullende draak geschilderd. Ook zijn daar de prototypes gemaakt van een serie levensechte denim neushoornkoppen.

Schilderen

In onze schilderswerkplaats worden de meubels en interieurs voorzien van een afwerking en passende beschermlaag. Van meters fraaie kleuren tot specialistische schilderstechnieken en effecten. Maar ook subtiele beschermlagen die de materialen een onbehandeld uiterlijk geven, het kan allemaal.

Prototyping

Als er van iets een serie gemaakt moet worden, maken we er eerst één. Zo haal je op tijd de fouten eruit. Computerstudies worden steeds beter, maar als je bijvoorbeeld een stoel gaat maken, moet je er eerst op zitten, het materiaal en de constructie zien en voelen. Pas als het prototype naar tevredenheid is, gaat Engineering er mee aan de slag.

Specials

Wij hebben ook een afdeling waar wij speciale unieke onderdelen kunnen maken die niet op de markt zijn. Deze “Science Fiction” afdeling heeft 3D printers, een zelfgebouwde precisiefrees en diverse giet- en modelleertechnieken. Zo kunnen wij de meest uiteenlopende (kinetische) installaties bouwen. Direct naast deze werkplaats is onze elektrawerkplaats, waar we bijvoorbeeld LED-verlichting aanbrengen.

Engineering

Wij werken de ontwerpen verder uit in onze CAD-tekenprogramma’s om visualisaties te beoordelen en uiteindelijk de benodigde werktekeningen te maken. De output van deze programma’s gebruiken wij ook om CNC-machines aan te sturen, zoals laser-, zet- en freesmachines. Hierdoor kun je enorm nauwkeurig werken en assembleren.

Logistiek

Wat in de werkplaats gemaakt is, moet op tijd en onbeschadigd naar de plaats van bestemming. Bij Fiction Factory zijn we heel goed geworden in het vervoeren van materiaal, tussen- en eindproducten. Of het nu van het magazijn naar het atelier moet, naar Leiden of naar Kiev. Decor- en standelementen verpakken we stootvrij en laden we op pallets. Ook incourante objecten, bijvoorbeeld een aluminium plafondoverkapping, vormen voor ons geen enkel vervoersprobleem. Voor een beurs zijn drie man continu bezig om de acht benodigde trailers vol te krijgen. En als het er morgen moet zijn, rijden we desnoods zelf.